Thursday 6 April 2017

IT juht

Esimesena tooksin välja Karoli Hindriksi. Ta on oma ettevõtlikuse ja uute ideedega silma paistnud juba lapsepõlves, kui leiutas pehme helkuri ning hakkas ka oma õpilasfirma kaudu seda müüma. Suurema tuntuse kogus ta kindlasti MTV Eesti tegevjuhina ja sellega, et viis Eesti teismeliste bändi Bedwetters European Music Awards võiduni. Tema praeguseks tegevuseks on idufirma Jobbatical juhtimine. Jobbatical on firma, mis vahendab IT tööjõudu - ehk aitab firmadel üle maailma saada endale väljastpoolt enda riiki heade oskustega töötajaid ning ringirändamise sooviga tööotsijatel leida endale maailma eri paigust tööd. Laias laastus aitab ühildada uute kohtade avastamist ja tööelu. Kui nüüd analüüsida Karolit läbi selle, millist tüüpi juht ta võiks olla, siis meediakajastuste ja erineva info põhjal tundub, et ta täidab koguni mitu rolli - esiteks juht kui arengumootor (uutest innovaatilistest ideedest tal puudust ei ole), juht kui leader (tal on kindlasti selge pilt/visoon iga oma ettevõtmise juures, muidu ta nii kaugele poleks jõudnud) ning juht kui suhtleja (kogu tema taust ja erinevad ettevõtmised viitavad sellele). 

Teise juhi näite tooksin välismaalt ja selleks on Elon Musk. Talle on omistatud palju säravaid tiitleid - ärimagnaat, insener, leiutaja. Ta on Space X-i asutaja, tegevjuht ja tehnoloogiajuht; Tesla Motorsi kaasasutaja, tegevjuht ja tootearhitekt; SolarCity esimees ning olnud ettevõtete Zip2 ja PayPal kaasasutajaks. Musk on väga hea näide sellest, kuidas saab ärindus koostöös inseneriteadusega luua väga innovaatilisi lahendusi. Ühtlasi on ta oma kahes peamises ettevõttes lisaks tegevjuhile ka tehnoloogiajuht - ma ütleks, et see on juba juhtimise tase, olla samal ajal kursis kõikide tehnoloogiliste eripäradega ja teiselt poolt juhtida väga edukalt mõlemat firmat. Lisaks Karoli puhul välja toodud juhitüüpidele on Musk kindlasti ka tugevalt mentori tüüpi juht - väga head erialased teadmised  ja  oskus panna inimesi endaga kohati utoopilisi ettevõtmisi kaasa tegema. Väga hästi näitlikustab tema mentorlust ühe tema endise SpaceXi töötaja kirjeldus sellest, kui Falcon 1 raketi väljalend ebaõnnestus :

" .....Then he said, with as much fortitude and ferocity as he could muster after having been awake for like 20+ hours by this point that, "For my part, I will never give up and I mean never," and that if we stick with him, we will win.
I think most of us would have followed him into the gates of hell carrying suntan oil after that. It was the most impressive display of leadership that I have ever witnessed. Within moments the energy of the building went from despair and defeat to a massive buzz of determination as people began to focus on moving forward instead of looking back. " 


Kasutatud allikad:
https://et.wikipedia.org/wiki/Karoli_Hindriks
https://jobbatical.com
http://www.hdfmagazine.com/karoli-hindriks-jobbatical/
https://et.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
http://www.businessinsider.com/what-its-like-to-work-for-elon-musk-2014-6

No comments:

Post a Comment